Shihan Kai Durhuus 7 DAN började med jiujitsu år 1966 i Göteborg hos Kurt Durewall där dom flesta stora svenska mästare har sitt ursprung. Han började även träna judo i Kungälvs Judoklubbs där hade han jiujitsu träning också till en början.
Shihan Kai Durhuus grundade Kungälvs Jiujitsuklubb och tog namnet CHIKARA år 1974. Klubben hade vid grundandet 8 medlemmar, men blev snart 15 och så fortsatte det och idag har klubben över 120 medlemmar. Lokalen som det tränades i då (1974-1984) låg på Vikingagatan. En källarlokal som klubben hyrde av Kungälvs Judoklubb. 1976 flyttade Judoklubben till idrottshallen och CHIKARA övertog källarlokalen själv. Klubben lär ut ett modernt, effektivt och verklighetstroget självförsvarssystem, utan att för den delen glömma bort rötterna i den traditionella jiujitsun.
1997 ändrade klubben namn till Kungälvs Självförsvarsklubb och tränar efter Chikara-systemet. På årsmötet 2009 beslutades att ändra stil namnet till Chikara Ryu. Lokalen låg i Rollsbo industriområde i Kungälv. Dit flyttade klubben 1984. Med en mattyta på ca:180 kvadratmeter. Cafeteria, kontor och massagerum. I den dojon upplevde klubben sin storhetstid i Kungälvs området. Med ett medlemsantal på över 250 medlemmar som mest. Under våren 2010 fick klubben ett erbjudande, att hyra in sig i en ny fräsch lokal. 1 Oktober 2010 flyttade klubben in till centrala Kungälv, Triogatan 5. Där vi då kamperade ihop med Kyokushin Karate Kungälv.
Våren 2016 flyttade vi åter igen till egna lokaler. Vi tränar nu på Bultgatan 16 i fräscha lokaler.
Efter Shihan Kai Duurhus tragiska bortgång år 2001 efter en längre tids sjukdom är vi en grupp på ett tio tal personer som försöker driva klubben vidare i den anda som Kai lade grunden till.
Shihan Kai Durhuus hade ett motto som vi försöker träna efter:
”En knuten hand kan varken ge eller ta”